Sistemi za ventilaciju i klimatizaciju – HVAC

ventilacije_0Sindrom “bolesnih” zgrada

 

Poslednjih godina značajno je povećan broj klimatizovanih prostorija. Osim temperature, vlažnosti i strujanja vazduha, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha koji udišemo. Naime, vazduh koji struji u klima sistemima je, zbog vlažnosti i temperature, pogodna podloga za razvoj gljivica, buđi i bakterija. Izloženost gljivicama i buđi, npr.
ventilacije_9“aspergilusu” može dovesti do alergijskih reakcija. One se najčešće manifestuju kao kijavica, upala sinusa, astma ili aspergiloza. U klima sistemima može se umnožavati i legionela. Rastu i umnožavanju legionele pogoduje temperatura od 25 do 44 °C, neorganske i organske prljavštine kao i stajanje vode u sistemu. Ljudi se zaraze udišući vodeni aerosol u kojem se legionele nalaze.

Infekcija se obično javlja epidemijski, a manifestuje se kao teška upala pluća. Loše klimatiziovani vazduh može biti uzrok “sindroma bolesnih zgrada”. Najčešće tegobe su nadraženost sluzokože očiju, nosa i grla, osećaj suvih sluznica, kašalj, svrabež, učestale infekcije disajnog sistema, glavobolja i psihički zamor što rezultira čestim izostankom s posla ili izbegavanjem ponovnog boravka u prostorijama s kojima se ovakvi simptomi povezuju.

ventilacije_10

Kako bi se izbegle sve gore navedene tegobe, nužno je redovno i pravilno održavati klima-ventilacione sisteme. To podrazumeva redovno mehaničko čišćenje, izmenu filtera za vazduh kao i dezinfekciju sistema i to najmanje jedanput godišnje. Pored toga kod svakog zaustavljanja klima-ventilacionog sistema zbog njegovog kvara ili sličnih situacija, isti se pre ponovne upotrebe mora očistiti i dezinfikovati kako bi se pustio u rad.

Održavanje HVAC sistema

U okviru čišćenja HVAC sistema, Komunalno preduzeće „DIMNIČAR“ AD Beograd obavlja sledeće usluge:

  • mehaničko čišćenje i hemijsko pranje HVAC sistema u industrijskim halama, garažama, radnim prostorijama, kancelarijama, bolnicama, tržnim centrima i ostalim prostorijama gde se za to ukaže potreba,
  • ventilacije_11bakteriološka dezinfekcija ventilacionih kanala,
  • mehaničko i hemijsko čišćenje ventilatorskih i rashladnih sekcija,
  • primena novih tehnologija čišćenja robotom (LLOYD, U.S.), koji koriste kinetičku energiju komprimovanog vazduha.
  • Postupak čišćenja započinje i završava inspekcijskim pregledom horizontalnih kanala pomoću inspekcijskog robota na koji je postavljena digitalna kamera koja projektuje sliku na monitor, te vertikalnih kanala pomoću mikro kamere. Po završetku obavljenih radova dostavljamo izveštaj o izvršenim radovima za potrebe inspekcijskih službi.

 

Prilagodjavanje potrebama klijenata prilikom održavanja

 

Svim zainteresovanima, dostupni smo 24h, a radove izvodimo u skladu sa potrebama i mogućnostima klijenata.
Za sve dodatne informacije, te ukoliko želite da proverite u kakvom stanju se nalaze vaši klima-ventilacioni sistemi, stručni timovi preduzeća “DIMNIČAR” AD Beograd, stoje Vam na raspolaganju.

 

U SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!

Nazad

Comments are closed.