Srbija gubi 30 miliona evra godišnje nečišćenjem kotlova

Beta | 11. 09. 2013. – 13:46h

U Srbiji se energija još uvek troši kao šezdesetih godina prošlog veka u Evropskoj Uniji, a čišćenjem kotlova u postrojenjima mogu da se postignu veoma značajne uštede, rekao je danas predsednik Udruženja dimničara Srbije Milan Mihajlović.

srbija_gubi_novac_neciscenjem_kotlova

“U Srbiji daljinsko grejanje koristi oko 700.000 stanova, a godišnje se potroši oko 300 miliona evra za gorivo tako da se zbog izostanka redovnog i dovoljnog čišćenja kotlova u ovim postrojenjima godišnje izgubi energija u vrednosti od čak 30 miliona evra”, rekao je Mihajlović povodom sutrašnjeg obeležavanja 150 godina dimničarstva u Srbiji.

Prema njegovim rečima, oko 60 odsto populacije u Srbiji koristi drvo ili lignit kao glavni izvor energije za grejanje.

“Hronične bolesti, uključujući i bolesti disajnih organa, su direktno povezane sa znatnim zagađenjem unutrašnjeg prostora, a smrtnost tokom zimskih meseci je oko 30 odsto veća od prosečnih vrednosti”, kazao je Mihajlović.

On je dodao da se prvi put obeležava dimničarski jubilej i da se na taj način skreće pažnja na ovu profesiju. Mihajlović je kazao da će sutra biti održan Prvi kongres dimničara Srbije i da će tema kongresa biti zakonska regulativa kojom se uredjuje dimničarska delatnost, edukacija lokalnih samouprava i promovisanje dimničarske delatnosti u smanjenju zagadjenosti vazduha i energetskoj efikasnosti.

“Učesnici Prvog kongresa dimničara imaće priliku da čuju iskustva u organizovanju dimničarske službe u Evropskoj uniji, kao i novine u primeni savremene tehnologije”, rekao je Mihajlovih i dodao da će kongres otvoriti ministar gradjevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.