Srbiji potrebno 1000 dimničara

BEOGRAD – 

Ministar građevinarstva Velimir Ilić izjavio je danas da je Srbiji potrebno oko 1.000 dimničara i najavio da će biti organizovani kursevi za obuke u toj delatnosti.

“U Srbiji bi trebalo da se napravi škola za dimničare i to je osnova da bi se steklo potrebno znanje”, izjavio je Ilić nakon otvaranja Kongresa dimničara u Privrednoj komori Srbije i dodao da se razgovara o tome da se početak organizuju kursevi.

srbiji_potrebno_1000_dimnicara

On je rekao da je Ministarstvo spremno da izdvoji novac za te kurseve, kako bi dimničari mogli da dobiju potrebna znanja i pripreme za ova zanimanja.

Postoje, kako je naveo, opštine i gradovi, gde nema nijedan dimničar.

Kako je rekao, dimničari su potrebni zbog preventivnog delovanja protiv požara, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje goriva i smanjenja zagađenja.

“Žao mi je što se u komunalnim opremanjima gradova nisu pojavljivali dimničari i tražili određena sredstva za svoju delatnost”, rekao je Ilić i pozvao ih da to urade, kako bi se u narednom budžetu opredelila sredstva za tu delatnost.

Predsednik Udruženja dimničara Srbije Milan Mihajlović rekao je da je ovaj kongres važan da bi dimničari Srbije našli svoje mesto, u cilju kvalitetnog pružanja usluge građanima.

On je naveo da su dimničari važni zbog zaštite bezbednosti i zdravlja građana, protivpožarne zaštite, životne sredine i energetske efikasnosti.

Nastavljaju se razgovori sa građevinarimaMinistar je izjavio da će od ponedeljka biti nastavljeni razgovori sa građevinarima, ali da se mora utvrditi kolika su tačno dugovanja u građevinskoj industriji.”Već sutra će biti pripremni sastanak, a u ponedeljak ćemo nastaviti razgovore. Tražimo cifre da se vidi ko kome i koliko u ovom momentu duguje”, rekao je Ilić.On je napomeno da Ministarstvo građevinarstva ne duguje nikom ni jedan jedini dinar, ali da je problem u nekim drugim ministarstvima, dok građevinari kažu da je dug oko devet milijardi dinara.

“Ministarstvo finansija traži da donesu papiri, da se vidi ko i koliko duguje i da budu tačni podaci”, naveo je Ilić.

Kako je objasnio, građevinari na sastanku treba da iznesu okvirne podatke da, na primer, Ministarstvo saobraćaja duguje milijardu, Ministarstvo za regionalni razvoj dve, Putevi Srbije četiri milijarde, opštine i lokalna uprava dve milijarde,a potrebne su tačne cifre.

On je rekao da je dogovoreno da se pregovori koji su bili u toku nastave, jer je rekonstrukcijom vlade određeni broj ministara je izašao iz tog radnog tima, a sada su došli novi ministri.

Prema rečima Ilića, građevinari imaju više primedbi, a to je da se reši pitanje firmi u stečaju, pitanje sredstava koja su zaplenjena od strane suda za organizovani kriminal i nenaplaćena potraživanja.

Veliki dug u Vojvodini

Ilić je posavetovao građevinare da ne sklapaju ugovore bez finansijskog pokrića. Kako je rekao, u Vojvodini postoji problem dugovanja građevinskim firmama.

“Veliki dug je u Vojvodini. Oni su davali potvrde lokalnim upravama da na osnovu toga raspišu tendere, a lokalne uprave sklapale su ugovore, tako da sada izvršioci utuže lokalnu upravu, i indirektno Vlada Srbije mora da plati dug Fonda za kapitalni razvoj Vojvodine”, rekao je Ilić i dodao da to više neće moći da se događa.

 

Na skupu je najavljeno da će od 27. do 31. avgusta 2014. godine u Beogradu biti održan kongres dimničara, na kome će učestvovati oko 25 zemalja, što je kako je ocenjeno, velika prilika za Srbiju.

Prvi kongres dimničara Srbije organizovali su povodom 150 godina dimničarske delatnosti u Srbiji Udruženje dimničara Srbije, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština.

Skup se održava pod pokroviteljstvom ministarstava građevine i urbanizma, unutrašnjih poslova, energetike, i regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Teme kongresa odnosiće se na preventivu, kao i zakonsku regulativu koja uređuje dimničarsku delatnost, organizovanje na nivou lokalnih samouprava, organizovanje te službe u EU, primenu savremenih tehnologija, zaštitu životne sredine i druge aktuelne teme.

Pored brojnih predavača iz različitih oblasti, na kongresu učestvuju i i predstavnici Evropske federacije dimničara, udruženja dimničara Slovenije i Hrvatske i predstavnici brojnih kompanija iz oblasti grejne tehnike.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.